Voorbereiden op oorlog
03 januari 2023 
in Oorlog

Voorbereiden op oorlog

Zolang er mensen zijn, zal er oorlog zijn. Aldus een uitspraak van Albert Einstein. Oorlog is verschrikkelijk, maar helaas is er altijd oorlog geweest en zal er ergens op deze planeet altijd oorlog zijn. Met de huidige oorlog in Oekraïne en de onrust in het Midden-Oosten is het voorbereiden op oorlog weer een actueel thema geworden. Volgens een recent I&O onderzoek is zelfs de helft van de Nederlanders bang voor een nucleaire escalatie van het conflict. Zie ook mijn blog “Hoe bereid ik mij voor op een nucleaire oorlog en de huidige dreiging".

Voorbereiden op oorlog

Decennialang was oorlog voor de meeste Nederlanders een ver-van-mijn-bedshow en was de vrijheid die wij hebben in dit gedeelte van de wereld vanzelfsprekend, maar dat was het natuurlijk nooit echt. Met de huidige ontwikkelingen in Oekraïne, komt de “oorlog” iets dichter bij en merken we ook hier indirect de gevolgen ervan.

Maar op wat voor soort oorlog moeten we ons dan voorbereiden? De kans dat hier zo (Russische?) tanks door de straten denderen is erg klein en als we kijken naar de hedendaagse oorlogsvoering zien we vooral een heel ander optreden, ook wel “hybride oorlogsvoering” genoemd. Daar kan het zogenaamde “conventionele optreden” wel een onderdeel van zijn en hier bedoel ik mee wat we nu zien in Oekraïne; zware gevechten, loopgraven, tanks, luchtaanvallen en dergelijke.

Voorbereiden op oorlog

NAVO

"Hybride oorlogsvoering” is vaak ook een schemergebied tussen vrede en oorlog, dus het is dan vaak niet duidelijk wat er zich precies afspeelt. Denk hierbij aan het beïnvloeden van binnenlandse verkiezingen door een ander land, sabotageacties (bv. het opblazen van de Nord Stream pijplijn), gerichte acties in burger kleding in plaats van militair uniform, het bewust verspreiden van fake news, cyber aanvallen, alles is er dan op gericht om zo een bepaald doel te bereiken, zonder (direct) gebruik te maken van oorlogswapens.

Nederland is onderdeel van de NAVO en de NAVO is momenteel flink verwikkeld in de oorlog in Oekraïne, de kans op escalatie is reëel en aanwezig. Als de NAVO besluit om op een bepaalde actie te reageren, dan zal Nederland hier onderdeel van zijn en zouden we dus (nog verder) in een oorlog kunnen raken, voor zover we dat al niet zijn, het is maar net hoe je het bekijkt.

Hoe kunnen we hier ons dus op voorbereiden?

Uiteindelijk heb je voor langere tijd voedsel en water opgeslagen, je hebt een noodpakket, grab bag, je hebt een plan om wat te doen bij langdurige stroomuitval of een gastekort, je hebt gedacht aan hygiëne, energie, warmte, mobiliteit, zelfverdediging, communicatie, enzovoorts en je hebt andere belangrijke vaardigheden nog beter ontwikkeld, dat is een prima basis om mee te beginnen.

Voorbereiden op oorlog

De nadruk zou ik verder leggen op met name (tactisch) medische kennis en vaardigheden. In een totaal oorlogsscenario hoef je niet te rekenen op een werkend zorgsysteem waarbij je 112 belt en er binnen een kwartier een ambulance op de stoep staat. Het is dus echt van levensbelang dat jij bent getraind in het toepassen van medische kennis en vaardigheden in situaties die niet of niet helemaal veilig zijn. Welke (tactische) beslissingen moet ik maken voordat ik iemand (je partner, kind, vriend/-in, familielid) ga helpen? En als ik een slachtoffer ga behandelen, wat moet ik dan doen? Welke medische uitrusting en materialen moet ik aanschaffen en hoe kan ik deze improviseren als deze niet meer beschikbaar zijn? Aan een standaard EHBO-cursus heb je tijdens een oorlogssituatie niet veel. Het biedt een prima basis om te begrijpen hoe het lichaam werkt en het leert je echt de basis medische vaardigheden. Een dergelijke cursus is gebaseerd op ideale omstandigheden waarin je al snel 112 dient te bellen en deze cursus gaat dus ook niet uit van “niet-ideale” omstandigheden zoals oorlog. Ik raad je dan ook aan om de online Wees Voorbereid - Medical First Responder cursus te volgen, gebaseerd op mijn kennis & ervaring als Special Forces medic.

Naast deze online cursus bied Wees Voorbereid ook de praktijkdagen - Medical First Responder aan, waarbij je medisch leert te handelen in noodsituaties.

Verder is het belangrijk op de hoogte gehouden te worden met nieuwsfeiten. Ik benoem hier bewust feiten, in nood-/conflictsituaties ontstaat er altijd een stroom van geruchten, ga hier niet in mee en focus je op feiten. Een noodradio zit standaard in je noodpakket (en grab bag) en wees op de hoogte van de lokale  noodfrequenties. Ga uiteraard direct naar binnen als de sirenes gaan, sluit ramen en deuren en zorg dat je compleet bent als gezin of met wie je ook samenwoont. Blijf daarna ook te allen tijde zoveel mogelijk samen. Werk als een team en verdeel taken en verantwoordelijkheden.

Het verdrag van Genève

Ga ervan uit dat kritieke infrastructuur, zoals energievoorzieningen, watercentrales, vliegvelden, belangrijke viaducten en militaire installaties eerste doelwitten zullen zijn bij een daadwerkelijke (conventionele) aanval. Mocht je hier in de buurt wonen, hou dan rekening met een eventuele evacuatie. Woon je in een van de grote steden, ook dan loop je extra risico ten opzichte van het platteland, waar in principe geen “interessante militaire doelen" zijn. Ga er niet vanuit dat een eventuele vijand het Verdrag van Genève zal respecteren, Ziekenhuizen, scholen, moskeeën, kerken, overheidsgebouwen, musea, alles kan een doelwit zijn en wees hier niet naïef in. Wederom, woon je hierbij in de buurt, neem dit mee in je planning.

Voorbereiden op oorlog

Daarnaast operationele veiligheid, ook wel bekend als Operational Security, of OpSec afgekort. Wees terughoudend in het delen (mondeling en online) wat voor voorraad jij hebt opgeslagen in of bij je woning en wat je hebt gedaan aan voorbereiding. In tijden van oorlog ontstaan er (gek genoeg) soms hele mooie dingen, waarbij hele gemeenschappen en buurten voor elkaar opkomen en elkaar steunen, maar helaas haalt het bij sommigen ook het slechtste naar boven en zeker bij geen of verminderd toezicht door bijvoorbeeld de politie, is het laatste wat je wil een groep onbekende mensen aan je deur die na 3 a 4 dagen zonder eten, graag jouw voorraad even komen opeisen, goed- of kwaadschiks. 

Wat blijft er verder dan nog over? Mentale voorbereiding. Het feit dat je accepteert en begrijpt dat vrijheid in deze tijd echt niet vanzelfsprekend is (maar ècht niet). Geniet dus ook vooral van elke dag en je dierbaren, wees dankbaar voor elk moment dat je op deze aarde rondloopt.

Als je alle stappen volgt in de online modules in de Wees Voorbereid Blueprint heb je er echt alles aan gedaan, binnen jouw Cirkel van Invloed, om jezelf en jouw geliefden zo goed mogelijk voor te bereiden, zelfs op een volgende (wereld)oorlog. Accepteer dat dan ook en gun jezelf rust in je hoofd.

Peace of mind, uiteindelijk is vanuit mijn perspectief gezien, het hele doel van voorbereiden op een noodsituatie.

Bedankt voor het lezen!

Wil jij meer weten over voorbereiden op een oorlog?


In de online Wees Voorbereid Blueprint modules gaan we hier uitgebreid op in en leer je volledig zelfredzaam en weerbaar te zijn als voorbereiding op een noodsituatie, aan de hand van ruim 20 jaar lessen uit onder meer de Special Forces van Defensie. 

Hiernaast ontvang je als bonus, de gratis Wees Voorbereid startersgids, 36 pagina's vol informatie hoe jij vandaag nog kan starten om jou en je dierbaren voor te bereiden op een noodsituatie, zoals een ramp of crisis.

Vond je het nuttig en interessant om te lezen? Laat gerust een reactie achter onder dit blog en verder zou ik het enorm waarderen als je dit blog deelt op sociale media!

Over de schrijver
Derek heeft op basis van ruim 20 jaar kennis & ervaring uit onder meer de Special Forces van Defensie en als security & crisis consultant, Wees Voorbereid opgericht om nu iedereen unieke toegang te geven hoe je jezelf en je dierbaren het beste kunt voorbereiden op een noodsituatie.Bij Defensie heeft Derek ruim 16 jaar gewerkt als onder meer leidinggevende en SF (Special Forces) Medic bij diverse speciale eenheden. Het kunnen redden van levens onder de meest uitdagende, complexe en gevaarlijke situaties met beperkte uitrusting, middelen en ondersteuning was direct een enorme passie voor hem tot op de dag van vandaag.Na zijn carrière bij Defensie, besloot Derek de opgedane kennis & ervaring toe te passen in het bedrijfs- en semioverheidsleven als crisis & emergency preparedness manager en securityconsultant. Variërend tot het opstellen van Crisis Management plannen voor multinationals tot aan (persoons)beveiligingsopdrachten en consultancy opdrachten in binnen- en buitenland. Inmiddels is Derek in bijna 70 landen geweest, waaronder de meest gevaarlijke ter wereld.Door recente ontwikkelingen, waaronder de COVID19 crisis, realiseerde Derek zich dat de Nederlander niet goed is voorbereid op noodsituatie, zoals een ramp of crisis. Dit zegt Derek zelf over Wees Voorbereid:“Wees Voorbereid heb ik opgericht om Nederland (en België) meer zelfredzaam en weerbaar te maken, ter voorbereiding op een noodsituatie. Dit kan een noodsituatie thuis of onderweg zijn, maar bijvoorbeeld ook een ramp of een crisis. Dit doen we o.a. door het aanbieden van on- en offline trainingen".
Reactie plaatsen