Het belang van een noodpakket: Denk Vooruit en Bereid je Voor
26 januari 2024 

Het belang van een noodpakket: Denk Vooruit en Bereid je Voor

Het belang van een noodpakket: Denk Vooruit en Bereid je Voor

In een wereld die voortdurend geconfronteerd wordt met onzekerheden en onverwachte gebeurtenissen, wordt het steeds belangrijker voor Nederlanders om proactief na te denken over hun veiligheid en voorbereid te zijn op mogelijke noodsituaties.

Een van de essentiële stappen in deze voorbereiding is het samenstellen van een noodpakket voor thuis. Dit noodpakket kan een cruciale rol spelen in allerlei situaties zoals natuurrampen, stroomuitval, of zelfs in extreme omstandigheden zoals oorlogsdreiging. Het is niet voor niets dat NAVO-admiraal Rob Bauer recentelijk een waarschuwing heeft gegeven, waardoor het belang van dergelijke voorbereidingen nog meer in de schijnwerpers komt te staan.

Maar samenstellen van een noodpakket is niet alleen een reactie op het dreigingsniveau dat wordt aangegeven door experts zoals Admiraal Rob Bauer, maar eerder een proactieve maatregel die ons in staat stelt om zelfredzaam te zijn in tijden van crisis. Door vooruit te denken en te anticiperen op mogelijke scenario's, vergroten we onze veerkracht en verminderen we de impact van noodsituaties op ons dagelijks leven. Dit kan ook zijn in geval van een stroomstoring, een brand of overstroming.

Wat betreft het samenstellen van een noodpakket, is het essentieel om te begrijpen welke artikelen erin moet zitten om effectief te zijn voor jou en je dierbaren. Een goed samengesteld noodpakket moet rekening houden met onze primaire basisbehoeften, zoals voedsel, water, warmte en licht. Het is natuurlijk verstandig om te investeren in lang houdbaar voedsel en water, zodat het pakket voor minimaal 3 dagen (het liefst langer) ondersteuning kan bieden. Bovendien kan het toevoegen van elementaire medische benodigdheden en een EHBO-kit van cruciaal zijn in noodsituaties. In onze Medical First Responder online cursus leer je exact hoe je medisch moet handelen in situaties die nog niet veilig zijn en welke artikelen je hiervoor nodig hebt.

Meld je hier aan voor de GRATIS masterclass "Noodpakket voor thuis", leer hoe je je eigen noodpakket samenstelt en bespaar zo honderden euro's!


In het geval van (mogelijke) oorlogsdreiging, zoals recent benadrukt door de NAVO-admiraal in zijn waarschuwing met betrekking tot de situatie met Rusland, moet het noodpakket specifieke elementen bevatten die rekening houden met dergelijke omstandigheden. Een noodradio op batterijen kan bijvoorbeeld van vitaal belang zijn om op de hoogte te blijven van nieuws en veiligheidsinstructies. In tijden van conflict kan een betrouwbare informatiebron het verschil maken tussen veiligheid en verwarring. Stel je noodradio af op je lokale noodfrequentie.

Een ander artikel dat niet over het hoofd mag worden gezien bij het samenstellen van een noodpakket, vooral in het licht van mogelijke dreigingen, is een waterfilter.  Ik raad je aan om in ieder geval een noodvoorraad drinkwater op te slaan voor minimaal 3 dagen (4 liter per persoon per dag). Toegang tot veilig drinkwater kan snel een probleem worden in noodsituaties als je door je drinkwater voorraad heen bent, en een waterfilter kan in dit geval levensreddend zijn.

Kortom, het belang van een noodpakket thuis kan niet genoeg worden benadrukt. Het gaat verder dan simpelweg reageren op dreigingen; het gaat over vooruitdenken en onze zelfredzaamheid en veerkracht vergroten. NAVO-admiraal Rob Bauer's waarschuwing herinnert ons eraan dat we in een wereld van onzekerheden leven, en het is onze verantwoordelijkheid om maatregelen te nemen om onszelf en onze samenleving te beschermen. Dus, denk vooruit, stel je noodpakket samen en wees voorbereid op wat de toekomst ook mag brengen. Dit zal je meer rust en meer zelfvertrouwen geven.


Wil jij meer weten over een noodpakket en hoe je je beter kunt voorbereiden op welke ramp of crisis dan ook door meer zelfredzaam en weerbaar te zijn?

Meld je dan hier aan voor mijn gratis masterclass "Noodpakket voor thuis". Ik leer je stap voor stap hoe je eenvoudig je eigen noodpakket samenstelt en ik geef je nog veel meer gratis tips en adviezen over hoe je meer zelfredzaam en weerbaar kan zijn, ter voorbereiding op een noodsituatie, aan de hand van ruim 20 jaar lessen uit onder meer de Special Forces van Defensie.Over de schrijver
Derek heeft op basis van ruim 20 jaar kennis & ervaring uit onder meer de Special Forces van Defensie en als security & crisis consultant, Wees Voorbereid opgericht om nu iedereen unieke toegang te geven hoe je jezelf en je dierbaren het beste kunt voorbereiden op een noodsituatie.Bij Defensie heeft Derek ruim 16 jaar gewerkt als onder meer leidinggevende en SF (Special Forces) Medic bij diverse speciale eenheden. Het kunnen redden van levens onder de meest uitdagende, complexe en gevaarlijke situaties met beperkte uitrusting, middelen en ondersteuning was direct een enorme passie voor hem tot op de dag van vandaag.Na zijn carrière bij Defensie, besloot Derek de opgedane kennis & ervaring toe te passen in het bedrijfs- en semioverheidsleven als crisis & emergency preparedness manager en securityconsultant. Variërend tot het opstellen van Crisis Management plannen voor multinationals tot aan (persoons)beveiligingsopdrachten en consultancy opdrachten in binnen- en buitenland. Inmiddels is Derek in bijna 70 landen geweest, waaronder de meest gevaarlijke ter wereld.Door recente ontwikkelingen, waaronder de COVID19 crisis, realiseerde Derek zich dat de Nederlander niet goed is voorbereid op noodsituatie, zoals een ramp of crisis. Dit zegt Derek zelf over Wees Voorbereid:“Wees Voorbereid heb ik opgericht om Nederland (en België) meer zelfredzaam en weerbaar te maken, ter voorbereiding op een noodsituatie. Dit kan een noodsituatie thuis of onderweg zijn, maar bijvoorbeeld ook een ramp of een crisis. Dit doen we o.a. door het aanbieden van on- en offline trainingen".
Reactie plaatsen