Top 10 essentiële survival skills
23 augustus 2023 

Top 10 essentiële survival skills

Top 10 essentiële survival skills die van levensbelang kunnen zijn in een noodsituatie

Mentale weerbaarheid – Warrior Mindset

Ontwikkel mentale weerbaarheid en leer hoe je stress kunt voorkomen en verminderen. Blijf kalm en positief in noodsituaties, dit kan een groot verschil maken in je overlevingskansen. Creëer een “Warrior MIndset”, lees hier ook meer over in mijn blog “Warrior Mindset & Noodsituaties” en vergroot je weerbaarheid en zelfredzaamheid.


Onderdak 

Het hebben of maken van onderkomen, is een van de meest belangrijke zaken als het aankomt op survival skills. Dit is natuurlijk volledig afhankelijk in watvoor omgeving je je bevind. De vaardigheid om een schuilplaats te creëren om je te beschermen tegen de elementen is cruciaal. Leer hoe je een onderkomen kunt bouwen met natuurlijke materialen of met wat je bij je hebt. Natuurlijk blijf je te allen tijde zolang mogelijk in je eigen huis of omgeving. Maar onderweg of op reis, bevind je je mogelijk in een andere omgeving en is het vinden of maken van onderdak een van je eerste prioriteiten.

Water 

Je kan tot maximaal 72 uur zonder water, hierna zullen diverse organen in je lichaam het gaan begeven. Water is dus echt van levensbelang. Heb jij een voorraad water in huis, als er een keer een storing is die langer duurt dan een paar uur? Ik raad aan om in ieder geval 4 liter water per persoon, per dag in huis te hebben, voor minimaal 3 dagen (vergeet je huisdieren niet!). Daarnaast is kennis van hoe je water kunt zuiveren van levensbelang om gehydrateerd te blijven. Leer verschillende methoden van waterzuivering kennen, zoals koken, filtreren en chemische behandeling. Lees er meer over in mijn blog “Watervoorraad in noodsituaties”.

Vuur 

Heb je geen gas of elektriciteit? Dan wordt het erg lastig om bijvoorbeeld voedsel te bereiden. Vuur biedt warmte, licht, kookmogelijkheden, bescherming en een middel om signalen af te geven. Oefen met verschillende methoden om vuur te maken, zoals vuursteen en staal, lucifers en vuurboogtechnieken.


Voedsel & Koken

Zorg dat je een voorraad voedsel bij je hebt. Zorg voor gevarieerd voedsel, niet alleen maar rijst en noodrantsoenen. Je wilt namelijk een gevarieerd dieet kunnen eten om optimaal te kunnen blijven presteren. Zorg ook dat je eens nadenkt over alternatieve kookopties als je jouw kookplaat niet kunt gebruiken.

Meld je nu aan voor mijn GRATIS masterclass 'Noodpakket voor thuis', leer hoe je je eigen noodpakket samenstel en bespaar zo honderden euro's!

Navigatie

Begrijp hoe je kunt navigeren zonder moderne hulpmiddelen. Leer kaartlezen, oriëntatiepunten herkennen en de zon, maan en sterren gebruiken om richting te bepalen. Zowel bij dag als ’s nachts.

Medische kennis & vaardigheden

Medische basis kennis & vaardigheden is van levensbelang. Altijd en overal kan er zich een (medische) noodsituatie voordoen. Zelfs in de meest ideale omstandigheden, waarbij er een ambulance binnen 15 minuten ter plaatse is, kan iemand al overlijden binnen enkele minuten als jij niet weet wat je moet doen. Weet jij bijvoorbeeld wat je moet doen als een kind dreigt te stikken? Hoe je een levensbedreigende bloeding kan stoppen of hoe je een ontsteking herkend? Je leert het allemaal in de Medical First Responder (online) cursus.

Zelfverdediging en veiligheid

Leer de allerbelangrijkste verdedigingstechniek: de-escalatie. Daadwerkelijk fysiek contact zou altijd een laatste optie moeten zijn. Als jij door middel van hard weg te rennen of verbaal kunt communiceren, fysiek contact met een aanvaller kunt vermijden heeft dit altijd te voorkeur. Daarnaast is veiligheid een ruim begrip, maar denk ook eens aan je social media gebruik, post je daar zomaar alles? Denk ook aan welk moment je iets plaatst op social media. Bijvoorbeeld “we gaan de komende 3 weken lekker op vakantie” is natuurlijk heel fijn, maar ook heel fijn voor potentiële inbrekers.

Communicatie

Hoe communiceer je als er een tijdelijke internetstoring is? De meeste mensen raken al in paniek als whatsapp een half uur storing heeft. Denk eens na over alternatieve communicatiemethodes. Leer eventueel internationale noodsignalen en methoden om aandacht te trekken en te communiceren.


Bescherming tegen de elementen

Begrijp hoe je moet reageren op extreme weersomstandigheden, zoals koude, hitte en eventueel hoogteziekte. Hoe blijf je warm (in huis) als er voor een tijd geen gas of stadsverwarming beschikbaar is?

Hoewel dit een overzicht is van enkele essentiële vaardigheden, is het belangrijk om te onthouden dat survival vaardigheden oefening en voortdurende training vereisen om effectief te zijn. Het ontwikkelen van deze vaardigheden kan je voorbereiden op verschillende situaties en je zelfvertrouwen vergroten in tijden van nood.

Wil jij meer weten over hoe jij je eigen noodpakket samenstelt en wat je nog meer kan doen om jezelf en je dierbaren voor te bereiden op een noodsituatie?

Meld je dan hier GRATIS aan voor de masterclass 'Noodpakket voor thuis' en leer hoe jij je eigen noodpakket samenstelt en bespaar zo honderden euro's. Verder krijg je nog veel meer gratis advies en tips hoe je je nog meer kan voorbereiden op een noodsituatie, op basis vanvan ruim 20 jaar lessen uit onder meer de Special Forces van Defensie.

Erg bedankt voor het lezen!

Heb je een vraag, tips of suggesties? Ik zou het waarderen als je een reactie achterlaat onder dit blog!

Over de schrijver
Derek heeft op basis van ruim 20 jaar kennis & ervaring uit onder meer de Special Forces van Defensie en als security & crisis consultant, Wees Voorbereid opgericht om nu iedereen unieke toegang te geven hoe je jezelf en je dierbaren het beste kunt voorbereiden op een noodsituatie.Bij Defensie heeft Derek ruim 16 jaar gewerkt als onder meer leidinggevende en SF (Special Forces) Medic bij diverse speciale eenheden. Het kunnen redden van levens onder de meest uitdagende, complexe en gevaarlijke situaties met beperkte uitrusting, middelen en ondersteuning was direct een enorme passie voor hem tot op de dag van vandaag.Na zijn carrière bij Defensie, besloot Derek de opgedane kennis & ervaring toe te passen in het bedrijfs- en semioverheidsleven als crisis & emergency preparedness manager en securityconsultant. Variërend tot het opstellen van Crisis Management plannen voor multinationals tot aan (persoons)beveiligingsopdrachten en consultancy opdrachten in binnen- en buitenland. Inmiddels is Derek in bijna 70 landen geweest, waaronder de meest gevaarlijke ter wereld.Door recente ontwikkelingen, waaronder de COVID19 crisis, realiseerde Derek zich dat de Nederlander niet goed is voorbereid op noodsituatie, zoals een ramp of crisis. Dit zegt Derek zelf over Wees Voorbereid:“Wees Voorbereid heb ik opgericht om Nederland (en België) meer zelfredzaam en weerbaar te maken, ter voorbereiding op een noodsituatie. Dit kan een noodsituatie thuis of onderweg zijn, maar bijvoorbeeld ook een ramp of een crisis. Dit doen we o.a. door het aanbieden van on- en offline trainingen".
Reactie plaatsen