Noodpakket (Bug Out Bag) voor onderweg
26 november 2022 

Noodpakket (Bug Out Bag) voor onderweg

Een Bug Out Bag (BOB), of grab bag, is een rugzak die je klaar hebt staan als je (onverwacht) je woning dient te verlaten. Niet te verwarren met je noodpakket of overlevingspakket voor thuis.  Je kunt uiteraard je noodpakket voor thuis en je Bug Out Bag wel combineren, tot een bepaalde hoogte. Toch zal je noodpakket voor thuis uiteindelijk veel meer artikelen bevatten die je ook niet allemaal kunt meenemen tijdens een noodsituatie.

Ik raad aan om zolang mogelijk in je eigen woning te verblijven, zolang dit kan en veilig is. In jouw woning heb je jouw voorraad voedsel en water, je uitrusting, noodpakket, gereedschap en ga zo maar door. Verder ben je bekend met jouw locatie en omgeving. Dit biedt alleen maar voordelen, dus nogmaals blijf thuis zolang dit kan! Ook wel bekend als shelter in place.

Maar wanneer moet je dan je huis verlaten?

Het begint al bijvoorbeeld bij een brand in/bij jouw woning of die van je buren. Als er midden in de nacht thuis op de deur wordt gebonkt en je moet onmiddellijk je huis uit, dan heb je geen tijd om nog even wat spullen te pakken, je wilt dan je grab bag klaar hebben staan die je direct kan pakken, dit geldt ook voor eventuele andere bewoners van jouw woning (partner, kinderen, etc). Maar denk bv. ook aan een overstroming, zeker als je in een gebied woont dat in het verleden als eens is getroffen door hoog water, dan weet je dat ook dan je reactietijd beperkt zal zijn.

Grab bag

Veel mensen en zelfs ervaren preppers gaan ervan uit dat zij thuis zijn wanneer er een ramp plaatsvindt en dat ze dan automatisch kunnen terugvallen op hun voorraad en andere benodigdheden die ze thuis hebben opgeslagen. Helaas heb je het niet voor het kiezen, wanneer er een ramp gaat plaatsvinden en het noodlot kan dus ook toeslaan wanneer je niet thuis bent. Het is daarom dus essentieel dat je dus ook een grabbag direct beschikbaar en voorhanden hebt.

Het doel van je grab bag (letterlijk vertaald: “pak tas”) is om in ieder geval voor 72 uur zelfredzaam en zelfvoorzienend te kunnen zijn, buitenshuis. Zorg dat iedere bewoner een eigen grab bag heeft, houdt natuurlijk rekening mee dat een kind veel minder kan meenemen dan een volwassen persoon.

Hoe groot moet je Bug Out Bag of grab bag zijn en wat moet er in?

Je grab bag dient een rugzak te zijn die je makkelijk kunt meenemen. Mijn advies is om een rugzak te vinden, die rond de 40 liter inhoud heeft. Veel groter dan dit en je gaat allerlei spullen meenemen die je in de basis helemaal niet nodig hebt, daarnaast word je grab bag ook nog eens veel te zwaar. Uiteraard dient je grabbag ook weer niet tè klein te zijn omdat je dan veel spullen niet erin kwijt kan. Er zijn ook mensen die voor grote 120 liter rugzakken kiezen, dit staat je uiteraard helemaal vrij. Maar als jij niet regelmatig traint in het lopen met een dergelijke grote (en zware) rugzak, dan raad ik je echt sterk af om zo’n grote rugzak aan te schaffen.

Grab bag

Als we kijken naar artikelen voor in je grab bag, raad ik in ieder geval de volgende items aan:

  • Kopieën van ID’s en van belangrijke papieren zoals verzekering, rijbewijs, vaccinaties
  • Contact informatie van familie en anderen belangrijke instellingen
  • Beveiligde USB-stick met daarop minimaal foto’s van al je belangrijke bezittingen, backup kopieën van je ID’s en overige belangrijke documenten, familiefoto’s e.d.
  • Regenponcho’s
  • Isolatiedekens
  • Zakmes en/of multitool
  • Waterdichte lucifers
  • Waterzak 2-3 liter (bv. van Camelbak)
  • Drinkfles
  • Waterfilter
  • Sportdrankpoeder
  • Hoofdlamp
  • Breaklights
  • Kompas en kaart van je omgeving
  • Voeding (travel packs), ook voor je huisdier(en)
  • Esbit brander + esbit (of een andere kleine brander)
  • Stalen mok
  • Kleine tandenborstel set
  • Energierepen
  • Mini-IFAK*
  • Medicatie zoals je eigen medicatie maar ook ibuprofen & paracetamol
  • Mini-EHBO set (zoals desinfectie, alcohol, pleisters, gaasjes, e.d.)
  • Zeep
  • Zakdoekjes
  • Parakoord
  • Microvezel handdoek
  • Opwindbare noodradio afgestemd op jouw lokale noodfrequentie
  • (Tactische) pen + notitieboekje
  • AA + AAA-batterijen
  • Powerbank + USB kabel
  • Poncho / tarp
  • Eventueel draagbare solar panel
  • Extra kleding (bijvoorbeeld extra sokken, thermo ondergoed, regenjas)
  • Handschoenen (liefst van nomex of een ander beschermend materiaal)

* Mini-IFAK= Mini Individual First Aid Kit, hierin zit minimaal een tourniquet, propgaas, emergency bandage en de meeste essentiële (tactisch) medische artikelen. 

De afgelopen ruim 20 jaar, tot op de dag van vandaag, werk ik nog steeds met een grab bag. Bij Defensie had deze soms wel een andere inhoud, denk hierbij aan extra munitie, GPS, nachtzichtapparatuur en extra communicatiemiddelen en dergelijke, maar het principe van de grab bag en in de basis is deze hetzelfde.

EHBO set vs. de IFAK

Logisch inpakken

Zoals gezegd werk ik zelf met een grab bag van ca. 40 liter. Dit is de Motherlode rugzak van het merk CamelBak. Ik ken deze rugzak door en door en ik kan ook zonder zicht, bv. ’s nachts, zonder twijfel elk artikel direct pakken. Ik raad je ook aan om je grab bag zo logisch en intuïtief mogelijk in te pakken en jezelf aan te leren om met je ogen dicht artikelen uit de rugzak te kunnen pakken. Als je ’s nachts door omstandigheden geen licht wil of kan gebruiken, weet je nog steeds de juiste items te pakken. Ik kan me voorstellen dat je niet (altijd) je grab bag onderweg zal meenemen, hiervoor raad ik aan dat je een aparte EDC set creëert voor jezelf.

Wat is een EDC set?


EDC, Every Day Carry oftewel “iedere dag dragen” is een afkorting die wordt gebruikt om de meest essentiële spullen te benoemen, die je op dagelijkse basis bij je dient te hebben. Je kan deze dus ook in een EDC-pouch of ander klein rugzakje of tas stoppen. Zo heb je altijd de basisbenodigdheden bij je tijdens onvoorziene (nood) situaties. Een EDC is persoonlijk en kan je dus enigszins zelf samenstellen, maar het moet echt een klein, handzaam setje blijven. Je kan jouw EDC zien als de kern van essentiële spullen, de overige spullen om 72u te overleven, heb je dus voorhanden in je noodpakket of grab bag zoals hierboven uitgelegd. Ik raad je aan om minimaal een smartphone, multitool, zaklamp en een tourniquet in je EDC te hebben. In de online Wees Voorbereid Blueprint modules gaan we hier uitgebreid op mijn eigen grab bag en EDC set in en laat ik precies zien per artikel waar wat zit en hoe ik deze zo efficiënt mogelijk heb ingepakt. Verder leer je in deze online modules volledig zelfredzaam en weerbaar te zijn als voorbereiding op rampen en crises, voor langere tijd, aan de hand van ruim 20 jaar lessen uit onder meer de Special Forces van Defensie.

Heb jij nog meer tips over wat er, volgens jou, nog meer in een Bug Out Bag of grab bag thuishoort? Ik zou het waarderen als je een reactie achterlaat onder dit blog!

Derek

Over de schrijver
Derek heeft op basis van ruim 20 jaar kennis & ervaring uit onder meer de Special Forces van Defensie en als security & crisis consultant, Wees Voorbereid opgericht om nu iedereen unieke toegang te geven hoe je jezelf en je dierbaren het beste kunt voorbereiden op een noodsituatie.Bij Defensie heeft Derek ruim 16 jaar gewerkt als onder meer leidinggevende en SF (Special Forces) Medic bij diverse speciale eenheden. Het kunnen redden van levens onder de meest uitdagende, complexe en gevaarlijke situaties met beperkte uitrusting, middelen en ondersteuning was direct een enorme passie voor hem tot op de dag van vandaag.Na zijn carrière bij Defensie, besloot Derek de opgedane kennis & ervaring toe te passen in het bedrijfs- en semioverheidsleven als crisis & emergency preparedness manager en securityconsultant. Variërend tot het opstellen van Crisis Management plannen voor multinationals tot aan (persoons)beveiligingsopdrachten en consultancy opdrachten in binnen- en buitenland. Inmiddels is Derek in bijna 70 landen geweest, waaronder de meest gevaarlijke ter wereld.Door recente ontwikkelingen, waaronder de COVID19 crisis, realiseerde Derek zich dat de Nederlander niet goed is voorbereid op noodsituatie, zoals een ramp of crisis. Dit zegt Derek zelf over Wees Voorbereid:“Wees Voorbereid heb ik opgericht om Nederland (en België) meer zelfredzaam en weerbaar te maken, ter voorbereiding op een noodsituatie. Dit kan een noodsituatie thuis of onderweg zijn, maar bijvoorbeeld ook een ramp of een crisis. Dit doen we o.a. door het aanbieden van on- en offline trainingen".
Reactie plaatsen