Met alle ontwikkelingen van de afgelopen tijd is een noodpakket of overlevingspakket weer een term die je weer regelmatig voorbij ziet komen. Een aantal jaren geleden draaide er een campagne Denk Vooruit vanuit de overheid om Nederlanders te stimuleren om een noodpakket thuis te hebben. Toch is ruim 90% van de Nederlanders totaal niet goed voorbereid op een grote ramp of crisis. In de huidige tijd, met een oorlog in Europa, is voorbereiden op een onvoorziene situatie geen vrijblijvendheid meer.
De noodzaak om voor langere tijd zelfredzaam en weerbaar te zijn en proactief voor te bereiden op een crisis is in decennia niet zo groot geweest.
In Nederland zijn mensen reactief (en niet proactief)
Veel mensen gaan ervan uit dat een overheid en/ of hulporganisaties wel voor hen zal zorgen, als de situatie erom vraagt. In Nederland werken we vooral reactief, we hebben dat gezien met diverse crises in de afgelopen jaren, weinig doen aan voorbereiding en als er dan iets gebeurd meteen een slachtofferrol aannemen.
Je legt in feite de verantwoordelijkheid voor je eigen welzijn en die van je dierbaren niet bij jezelf maar bij anderen. Het probleem is, is dat bij een (zeer) grote ramp of crisis een overheid vaak, met name tijdens de eerste periode (dit kunnen dagen zijn maar ook weken), weinig tot niets voor je kan betekenen.
Noodpakket of Bug In Bag
Een noodpakket, ook wel bekend als een Bug In Bag (BIB), voor thuis is dus cruciaal als voorbereiding op onvoorziene situaties. In het noodpakket zitten essentiële zaken om je in eerste instantie voor drie dagen te redden. Drie dagen is de gemiddelde periode dat een overheid en/of hulpinstanties over het algemeen hulp kan bieden na een grote ramp (bv. een overstroming). Dit is natuurlijk volledig afhankelijk van de omvang van een ramp. Uiteindelijk wil je dit verder uitbouwen naar een langere periode.
Meld je hier aan voor de GRATIS masterclass "Noodpakket voor thuis" en bespaar honderden euro's!
Een noodpakket is dus vooral bedoeld voor thuis. Mocht je je woning moeten verlaten, bijvoorbeeld bij een brand of een gedwongen evacuatie, dan raad ik aan om een grab bag (ook wel bekend als een Bug Out Bag) klaar te hebben staan.
Noodpakketten kun je kant-en-klaar kopen, dit lijkt makkelijk, ik raad dit echter niet aan. Het kost je waarschijnlijk meer geld en er zitten artikelen bij die kwalitatief niet goed zijn en/of die je simpelweg niet nodig hebt. Zonde van je geld, zeker in deze tijd. Je kan je noodpakket samenstellen en bewaren in een opberg box van 30 liter, die je voordelig (vaak per drie) kunt kopen bij de bekende discount winkelketens, zoals de Action. Veel van de items die in een noodpakket horen, heb je waarschijnlijk al thuis. De rest kan je stap voor stap aankopen totdat je noodpakket compleet is.
Wat moet er allemaal in je noodpakket zitten?
Er zijn talloze lijstje te vinden op internet wat er allemaal in een noodpakket moet zitten, volgens diverse “experts”. Gebaseerd op mijn kennis & ervaring en het team van Wees Voorbereid, raad ik in ieder geval de volgende zaken aan:
- Noodradio, liefst opwindbaar, afgestemd op jouw lokale noodfrequentie
- Zaklamp (liefst een hoofdlamp)
- Breaklights (lichtstaven die 12u of langer branden na het ‘breken’ van de staaf)
- Powerbank
- Pen / potlood en aanteken papier
- AA & AAA-batterijen
- EHBO set + IFAK*
- Medicatie (denk aan paracetamol, ibuprofen en natuurlijk een voorraad van je eigen medicijnen)
- Aanstekers
- Waterdichte lucifers
- Kaarsen en/of waxinelichtjes
- Isolatiedekens
- Noodfluit
- Ducttape (alleen goede kwaliteit!)
- Regenponcho’s
- Multitool / zakmes
- Desinfecterende gel
- Kopieën van identiteitsbewijzen en andere belangrijke papieren
- Contant geld
- Kaart van jouw directe omgeving
- Lijst met belangrijke telefoonnummers en adressen
- Wc-papier
- Reservesleutels (huis, auto, familie)
- Hygiëne producten (denk aan maandverband, luiers, tandpasta, e.d.)
- Zeep & wasmiddel
*IFAK = Individual First Aid Kit, hierin zit onder meer een tourniquet, emergency bandages en andere zogenaamde essentiële tactical medical artikelen. Wil je meer weten over een IFAK, lees dan mijn blog "EHBO set vs. de IFAK (en wat is een IFAK eigenlijk?)".
Bewust heb ik geen aantallen bij de artikelen gezet, dit is natuurlijk volledig afhankelijk van jouw gezinssamenstelling en de duur waarop je je wilt voorbereiden, je zult dit dus zelf moeten berekenen. Zorg dat je jezelf als eerste doel drie dagen stelt, bouw dit daarna uit naar bv. een week en dan naar twee weken, enzovoorts. Voel je verder natuurlijk vrij om dit noodpakket aan te vullen naar eigen inzicht en behoefte. Verder raad ik je aan om van de meest essentiële items minimaal twee stuks te hebben. Binnen Defensie wordt dit ook wel het "2 is 1 en 1 is geen" principe genoemd. Een artikel zoals een zakmes, noodradio of zaklamp is echt essentieel. Als deze kapot gaat of je raakt hem kwijt, heb je een probleem. Dan is het handig dat je minimaal 1 reserve hebt. Het mooiste zou zijn als je deze bijvoorbeeld ergens anders bewaard, bijvoorbeeld 1 zakmes in je noodpakket en 1 in je grab bag.
Goede voorbereiding
Ik wil ook graag benadrukken dat je bekend moet zijn met elk artikel in je noodpakket. Nu zal dat voor WC-papier wel meevallen, maar weet je ook hoe je EHBO set & IFAK werkt? Ben je hier goed in getraind? Weet je hoe je een kaart moet lezen en hoe je moet navigeren (zonder Google Maps)? Weet je hoe jouw noodradio werkt en wat is je lokale noodfrequentie?
Goede voorbereiding zit in de details! Alleen simpelweg iets aanschaffen, in een opbergbox stoppen en er dan nooit meer naar omkijken, is niet echt handig (understatement). Je moet er regelmatig mee werken, je moet begrijpen waarom het in je noodpakket zit en wat je er mee kan doen.
Wil jij meer weten over hoe jij zelf een noodpakket kan samenstellen en hoe je je beter kunt voorbereiden op welke ramp of crisis dan ook door meer zelfredzaam en weerbaar te zijn? Volg dan nu mijn GRATIS masterclass "Noodpakket voor thuis". Meld je hier gratis aan.
Heb jij nog meer goede tips en adviezen over water als voorbereiding op een grote ramp of crisis? Laat je reactie achter onder dit blog!
Derek
Kick
op 20 Dec 2024Kick
op 20 Dec 2024