Every Day Carry (EDC)

Every Day Carry (EDC): Altijd Voorbereid op het Onverwachte

Of we nu onderweg zijn naar werk, de supermarkt of een weekendje weg, we dragen allemaal bepaalde items bij ons die we als essentieel beschouwen. Deze selectie van alledaagse voorwerpen staat bekend als “Every Day Carry” (EDC). Het concept van EDC draait om het altijd bij je hebben van de juiste tools en items om voorbereid te zijn op allerlei situaties. In deze blog gaan we dieper in op het belang van EDC en hoe je een effectieve EDC-set kunt samenstellen.

Wat is een Every Day Carry?

Every Day Carry een term die is overgewaaid uit de Verenigde Staten en het gaat hierbij om essentiële zaken die je op dagelijkse basis bij je draagt.

Dat kan je smartphone, (auto) sleutels en laptop zijn, maar in de context van “voorbereiding” raad ik aan om een aantal extra items hieraan toe te voegen. Het gaat erom dat het wel een klein pakketje blijft, er bestaan speciale EDC pouches, maar een klein rugzakje of schoudertas volstaat ook prima.

Naast bovenstaande basis, raad ik je aan om de volgende items hieraan toe te voegen: een powerbank, multitool, aansteker, je sleutels, betaalmogelijkheden (pin/contant) hoofdlamp/zaklamp, tourniquet + emergency bandage, identiteitskaart of een kopie hiervan, waterfles, en een sportreep. Deze items kunnen van onschatbare waarde zijn in alledaagse situaties, maar natuurlijk juist in noodsituaties.

Het Belang van EDC

1. Voorbereidheid: EDC-items zijn als een verzekering tegen onvoorziene omstandigheden. Of het nu gaat om een losse schroef, een stroomstoring of zelfs een medische noodsituatie, je EDC-uitrusting kan je helpen de situatie het hoofd te bieden en kalm te blijven.

2. Efficiëntie: Met de juiste tools binnen handbereik kun je alledaagse taken efficiënter uitvoeren. Of het nu gaat om het openen van verpakkingen, het noteren van belangrijke informatie of het repareren van kleine problemen, je EDC-set kan je tijd en moeite besparen.

3. Zelfredzaamheid: Door essentiële items bij je te dragen, verminder je je afhankelijkheid van externe bronnen. Je hoeft niet langer te vertrouwen op anderen voor alledaagse behoeften, wat jouw zelfredzaamheid en autonomie bevordert.

4. Veiligheid: Sommige EDC-items, zoals zaklampen en persoonlijke veiligheidsmiddelen, kunnen bijdragen aan je persoonlijke veiligheid, vooral ’s nachts of in onbekende omgevingen.

Samenstellen van je eigen EDC-Set

1. Analyseer je dagelijkse routine: Denk na over je dagelijkse activiteiten en de mogelijke situaties waarin je je kunt bevinden.
2. Prioriteer veelzijdigheid: Kies items die meerdere functies kunnen vervullen. Een zakmes met verschillende gereedschappen of een multitool is daar natuurlijk het perfect voorbeeld van.
3. Kwaliteit boven kwantiteit: Het draait niet om het verzamelen van zoveel mogelijk items, maar om het hebben van kwalitatieve items die lang meegaan en betrouwbaar zijn. Durf hier dus ook in te investeren. “Goedkoop is duurkoop” is hier letterlijk van toepassing.
4. Onderhoud je EDC-set: Controleer regelmatig of je EDC-items nog steeds goed functioneren en aan je behoeften voldoen. Vervang indien nodig.

Elke persoonlijke EDC-set is uniek en weerspiegelt individuele behoeften en voorkeuren. Het belangrijkste is dat je je comfortabel voelt met de items die je bij je draagt en dat ze je in staat stellen om voorbereid te zijn op alles wat het leven op je pad kan brengen. Of het nu gaat om alledaagse taken of onverwachte situaties, een goed samengestelde EDC-set kan het verschil maken in elke (nood-)situatie.

 

Je ziet op de verschillende foto’s twee verschillende EDC’s voor twee verschillende situaties. De ene EDC gebruik ik vandaag de dag, deze items heb ik op dagelijkse basis altijd bij me. Dit is exclusief mijn (kleine) IFAK, die heb ik ook altijd bij me, danwel binnen handbereik.

De andere EDC is een voorbeeld die ik heb gebruikt tijdens “onopvallend optreden”  tijdens buitenlandse missies. Er is 1 item die in beide EDC’s voorkomt, zie jij welke? Als jij het ziet, plaats je reactie onder dit blog!

Stay safe!

Derek


Over de schrijver
Derek heeft op basis van ruim 20 jaar kennis & ervaring uit onder meer de Special Forces van Defensie en als security & crisis consultant, Wees Voorbereid opgericht om nu iedereen unieke toegang te geven hoe je jezelf en je dierbaren het beste kunt voorbereiden op een noodsituatie.Bij Defensie heeft Derek ruim 16 jaar gewerkt als onder meer leidinggevende en SF (Special Forces) Medic bij diverse speciale eenheden. Het kunnen redden van levens onder de meest uitdagende, complexe en gevaarlijke situaties met beperkte uitrusting, middelen en ondersteuning was direct een enorme passie voor hem tot op de dag van vandaag.Na zijn carrière bij Defensie, besloot Derek de opgedane kennis & ervaring toe te passen in het bedrijfs- en semioverheidsleven als crisis & emergency preparedness manager en securityconsultant. Variërend tot het opstellen van Crisis Management plannen voor multinationals tot aan (persoons)beveiligingsopdrachten en consultancy opdrachten in binnen- en buitenland. Inmiddels is Derek in bijna 70 landen geweest, waaronder de meest gevaarlijke ter wereld.Door recente ontwikkelingen, waaronder de COVID19 crisis, realiseerde Derek zich dat de Nederlander niet goed is voorbereid op noodsituatie, zoals een ramp of crisis. Dit zegt Derek zelf over Wees Voorbereid:“Wees Voorbereid heb ik opgericht om Nederland (en België) meer zelfredzaam en weerbaar te maken, ter voorbereiding op een noodsituatie. Dit kan een noodsituatie thuis of onderweg zijn, maar bijvoorbeeld ook een ramp of een crisis. Dit doen we o.a. door het aanbieden van on- en offline trainingen".
Patrick
Door

Patrick

op 15 Mar 2024

Uiteraard een tourniquet

Reactie plaatsen