Watervoorraad voor noodsituaties

Water is leven en een primaire levensbehoefte van de mens. Als mens kan je gemiddeld tot drie dagen zonder water (maar tot drie weken zonder voedsel!). Als je beseft dat je zo’n 60% uit water bestaat, dan is dat vrij logisch. Als voorbereiding (preppen) op een ramp of crisis is water natuurlijk echt van levensbelang en één van de belangrijkste zaken waar je je in eerste instantie op moet focussen.

Schoon drinkwater is van levensbelang

 Elk jaar overlijden er wereldwijd miljoenen mensen aan water gerelateerde ziekten, je wilt met drinkwater dus geen risico nemen. Tijdens een grote ramp of crisis zal dit aantal alleen nog maar verder toenemen. Schoon drinkwater is zoals gezegd van levensbelang en zodra dit niet meer uit onze kranen komt, dien je hierop voorbereid te zijn, anders heb je een probleem.


Het in eerste instantie voldoende water in huis hebben is dus cruciaal. Maar hoeveel water dan? En wat te doen bij een gedwongen evacuatie uit je huis, bijvoorbeeld een grote ramp, dan heb je niks meer aan een watervoorraad in huis? Het zijn vragen waar ik in dit blog antwoord op ga geven.

Nederland is niet goed voorbereid

In het geval van een grote ramp of crisis zal 80-90% van Nederland hier totaal niet op zijn voorbereid, laat staan dat ze een noodvoorraad water hebben opgeslagen. Ben je helemaal nieuw met voorbereiden op een noodsituatie? Kijk dan even bij de  Wees Voorbereid Blueprint, de meest complete online cursus als het gaat om voorbereiden op een noodsituatie.

Het is altijd goed om diverse opties te hebben, alleen maar water opslaan in je eigen woning is natuurlijk goed, maar wat als je noodvoorraad niet bruikbaar is geworden door bv. een brand of je dient je woning te verlaten bij een evacuatie? Hoe kom je dan aan water? Hoe kan je bv. water filteren en behandelen om het drinkbaar te maken? Is water uit mijn regenton wel drinkbaar?


 Schoon drinkwater uit de kraan is voor ons zo normaal, maar realiseer je even wat er allemaal niet meer kan, op het moment dat er geen water meer uit de kraan komt. Uiteraard kan je niet meer drinken, dit geldt ook voor eventuele huisdieren, je kan je niet meer wassen (laat staan douchen), je kan niet meer koken en het toilet kan niet meer worden doorgespoeld.

Hoeveel water moet je thuis opslaan?

De overheid raadt aan om minimaal drie liter water per persoon per dag in huis te hebben, voor drie dagen. Dit is wel echt een absoluut minimum. Normaal gesproken drink je zo’n 3 tot 4 liter per dag, dat is ook gemiddeld je dagelijkse behoefte. Dat is dus alleen drinken, exclusief koken en wassen. Voor enkele dagen is dit wel te overzien, maar houdt een ramp of crisis langer aan, raad ik aan om uiteindelijk te plannen om 6 liter water per persoon per dag. Vergeet hierbij ook je eventuele huisdieren niet. Werk vanuit drie dagen naar een week toe en vanuit een week naar bijvoorbeeld twee weken en zo verder.

Watervoorraad aanleggen

 Wees creatief in opslag met water. Zeker als je thuis beperkte ruimte hebt, probeer compacte 10 of 20 liter jerrycans voor onder je bed of in een kledingkast. Je kunt deze natuurlijk ook goed stapelen. Belangrijk is dat je de watertanks en jerrycans goed reinigt aan de binnenkant en dat je het water zo donker mogelijk bewaard.

 Een andere optie is dat je bronwaterpakken of waterflessen koopt in de supermarkt (of laat ze bezorgen). Je kunt ze kopen in bv. 2x6 liter dozen die je ook weer kunt stapelen in loze ruimtes. Het voordeel van deze waterpakken of waterflessen is dat er geen schimmels of bacteriën binnenin bevinden, waardoor deze (ongeopend) jarenlang goed blijven. Water bederft in principe niet namelijk.


Belangrijk is dat je jouw voorraad water dient te roteren volgens het “first in, first out” principe, ik raad dit echt ten zeerste aan. Wat ik hierbij bedoel, is dat je regelmatig water uit je voorraad drinkt/ gebruikt om deze vervolgens weer aan te vullen. Gebruik hierbij als eerst het water wat je als eerste hebt opgeslagen. Zo blijft het water enigszins vers. Plak etiketten op het opgeslagen water en maak hier een overzicht van, zodat je een systeem creëert waardoor het voor jezelf duidelijk is hoe lang dit water al is opgeslagen.  Idealiter hoef je alleen gebruik te maken van je opgeslagen water, maar je voorbereiding moet verder gaan dan alleen je opgeslagen voorraad water. Het kunnen filteren van water kan van levensbelang zijn als je door je eigen voorraad heen dreigt te raken, bij voortdurende rampen. Denk hierbij aan water uit een stromende beek, een regenton of zelfs uit je toilet.

Filteren en purificatie

 Er bestaan diverse methodes om water drinkbaar te maken. Samengevat: filteren en purificatie. De meeste bekende is wellicht door het water zeker 5-10 minuten te koken. Hou er wel rekening mee dat je uiteraard een hittebron nodig hebt om water te koken en die kan tijdens een grote ramp beperkt zijn.

 Een andere optie is een goed waterfilter, het liefst op basis van actieve kool, zoals de Sawyer waterfilter Mini. Dit waterfilter is een essentieel item voor in je grabbag en noodpakket. Je kan hiermee tot 380.000 liter water filteren, daar kan je dus wel “even” (een leven lang) mee vooruit.

 Daarnaast kan je ook nog waterzuiveringstabletten (op basis van chloor), zoals deze van Aquatabs, of UV licht gebruiken om water drinkbaar te maken.

Toch raad ik aan om zeker twee methodes te combineren om er nagenoeg zeker van te zijn dat het water geen virussen, bacteriën, protozoa (salmonella, e-coli, cholera en dergelijke) of andere schadelijke stoffen meer bevat: filter het water eerst met een waterfilter op basis van actieve kool en kook het daarna nog eens 5 tot 10 minuten!


Meer weten?

 Wil jij meer weten over een watervoorraad preppen, hoe je water moet filteren en behandelen om dit drinkbaar te maken? En hoe je een waterfilter kunt improviseren?


 In de online Wees Voorbereid Blueprint modules gaan we hier uitgebreid op in. Het is de meest complete cursus, specifiek gericht op jouw persoonlijk situatie. Je leert volledig zelfredzaam en weerbaar te zijn als voorbereiding op rampen en crises, voor langere tijd, aan de hand van ruim 20 jaar lessen uit onder meer de Special Forces van Defensie.

Erg bedankt voor het lezen!

Heb je een vraag, tips of suggesties? Ik zou het waarderen als je een reactie achterlaat onder dit blog!

 Derek